Uçucu ve sabit yağlar; bitkilerin yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap ve kök gibi farklı bölümlerinden elde edilir. Uçucu yağlar genellikle aromaterapik yağlar olarak bilinir, sabit yağlar ise baz yağlar olarak bilinir. Uçucu ve sabit yağlar, elde edilme yöntemleri ile birbirlerinden ayrılırlar.
Uçucu Yağ Nedir?
Uçucu yağlar, su buharı distilasyonu yöntemi ile damıtılarak elde edilmektedir. Damıtma işleminin sonucunda sudan daha hafif olan uçucu yağ buharın tekrar yoğunlaştırılması ile su üzerinde birikir. Uçucu yağ sudan ayrıştırıldıktan sonra kalan su ise aromatik su olarak adlandırılır. Örneğin; Gül suyu, lavanta suyu, papatya suyu gibi… Uçucu yağlar sıvı haldedirler ve kokuları yoğundur. Suda çözünmezler fakat su buharı ile çözünebilirler. Ağırlıklı olarak aromaterapi için tercih edilir. Cilt bakımı ve saç bakımı için kullanılırken sabit yağlar ile belli oranda karıştırılarak kullanılır.
Lavanta yağı, gül yağı, okaliptus yağı, limon yağı, portakal yağı ve yasemin yağı gibi bitkisel yağlar uçucu yağlardan bazılarıdır.
Sabit Yağ Nedir?
Sabit yağlar, soğuk pres ya da sıcak pres yöntemi ile elde edilmektedir. En çok tercih edilen yöntem soğuk sıkım yani soğuk prestir. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen sabit yağlar, maserasyon işleminden geçmedikleri için bitki içerisindeki doğal maddeler zarara uğramaz. Suda çözünme özelliği yoktur. Sabit yağlar cilde ve saça farklı bitki yağları ile karıştırılarak uygulanabilir.
Hindistan cevizi yağı, shea butter yağı, çörek otu yağı, kuşburnu çekirdeği yağı, nar çekirdeği yağı, susam yağı, kabak çekirdeği yağı, sarımsak yağı gibi bitkisel yağlar sabit yağlardan bazılarıdır.